субота, 4 березня 2023 р.

Образне мислення дошкільників

   Образне мислення - основний вид мислення дитини-дошкільника. У найпростіших формах воно з'являється вже в ранньому: дитинстві, виявляючись у вирішенні вузького кола практичних завдань, пов'язаних з предметною діяльністю дитини, із застосуванням найпростіших знарядь. До початку дошкільного віку діти вирішують у думці тільки такі завдання, в яких дія, що виконується рукою або знаряддям, прямо спрямоване на досягнення практичного результату - переміщення предмета, його використання або зміну.
   У дошкільному віці відбувається подальший розвиток наочно-дієвого мислення, формування елементів словесно-логічного мислення. Основною формою розумової діяльності дошкільнят є наочно-образне мислення.
   Дошкільнята продовжують використовувати при вирішенні завдань наочно-дієве мислення, яке знаходиться в тісному зв'язку з практичними діями, що перетворюють пізнаваний предмет. Протягом дошкільного віку під впливом розширення практики дитини, зростаючих потреб, що спонукають його до постановки та вирішення більш різноманітних і складних розумових завдань, мовного розвитку, наочно-дієве мислення вдосконалюється, переходячи на більш високий рівень, що відрізняється такими особливостями:
  • у старших дошкільників наочно-дієвого вирішення завдання передує її уявне рішення у словесній формі;
  • змінюється сутність виконуваних дитиною дій (пробовательние дії згортаються, втрачають свою проблемність, все більше замінюються виконавчими).

6 коментарів:

  1. Чудово викладена інформація! Чи спостерігається наочно-образне мислення у дорослих людей? Чи воно зустрічається лише у дітей дошкільного віку?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наочно-образне мислення в більшості спостерігається у людей, які причетні до професій, які пов'язані з творчістю.

      Видалити
  2. Дуже цікава та пізнавальна інформація! А як Ви вважаєте яке мисленння найбільше потрібно розвивати у дітей старшого дошкільного віку?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я вважаю, що найбільше потрібно розвивати наочно-образне мислення.

      Видалити
  3. Цікава та корисна інформація! Як Ви розвиваєте образне мислення дітей старшого дошкільного віку у своїй роботі?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пропоную дітям малювати, працювати з конструкттором за зразком чи за власним задумом, складання пазлів, дидактичні ігри.

      Видалити

Методичні підходи до навчання дошкільників математики

  В сучасній дидактиці науковці розглядають навчання елементів математики як логіко-математичний розвиток дошкільника. Державні вимоги щодо...